Reklam yapan Sosyal Medya fenomenlerine vergi tevkifatı;
Günümüzde sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasından dolayı bu alanda fenomenler yaratmış durumda.
Geniş kitlelerin sosyal medya kanallarında takip ettiği kişiler bir anda sosyal medya şöhreti oluveriyorlar. Yapılan istatiklerde bir insanın, günde iki saate yakın bir süreyi sosyal medya hesaplarını kullanarak geçirdiği görülüyor; dolayısıyle markalar ve reklam ajansları için cazip bir reklam sahası olarak görülüyor ve etkili bir pazarlama kanalı haline geliyor. Beğenerek takip edilen kişilerin ne giydikleri, ne yedikleri, ne kullandıkları takipçilerinin ilgisini çekiyor.
Bu alan ilk yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda markalar belli bir miktar fenomenlere verdikleri bedava ürün karşılığında bu markaların tanıtımını yapıyorlardı. Ancak son zamanlarda fenomen sayısı arttıkça para karşılığında yapılmaya başlandı.
Hatta son günlerin dünyada en popüler ve en çok kazanan fenomenlerinden biri Amerika’da yaşayan dokuz yaşındaki Ryan adında bir çocuk. YouTube uygulamasında kendine bir kanal açıyor ve aldığı oyuncakları alakasız bir kutuya koyarak yavaş yavaş açıp, küçük süprizler yaparak çocukların merakını üzerine çekiyor. Oyuncakları test ederek yorumlar yapıyor ve zamanla takipçi sayısı artarak 10 milyona ulaşıyor. Yaptığı yayınların 17 milyar kez izlendiği görülüyor ve haliyle oyuncak markaları Ryan’ın peşini bırakmıyor, Ryan’ın sosyal medyada tanıttığı oyuncakların ciddi sayıda satışı artıyor. Ryan’ın sosyal medyada yaptığı bu reklam kampanyalarından yılda 22 Milyon dolar kazandığı söyleniyor. Türkiye’de henüz böyle kazanan fenomenlerin olup olmadığını bilemiyoruz ancak hatırı sayılır kazançların olduğu da aşikar.
Hal böyle olunca Maliyemiz hemen devreye girdi tabiki.
Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır diyerek her bireyin kazancından vergi ödemesi sosyal yaşamın değişmez bir sorumluluğudur. Bu alanda kazanç elde edenleri kontrol altında tutmanın en kolay yoluda bu gibi ödemeleri vergi tevkifatına tabi tutmak. Aynen işyeri kiralayan gerçek kişilerin kiracı tarafından yapılan kira stopajı veya esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerden yapılan vergi tevkifatı gibi.
19 Aralık 2018 tarih ve 30630 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 476 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere internet ortamında alınan reklam hizmetleri karşılığında yapılan ödemeler artık vergi tevkifatına tabi tutulacak.
İnternet ortamında reklam hizmeti verenler ile bunlara aracılık edenler, yani reklam ajansları da dahil olmak üzere ödeme yapılan kişi vergi mükellefi olsun veya olmasın vergi tevkifatı yapmak zorunluluğu getirilmiştir.
Yapılan bu yeni düzenleme ile dar ve tam mükellef gerçek kişi ve kurumlar ile aynı kapsamdaki aracılık edenlere yapılacak internet ortamındaki reklam hizmeti ödemlerinden %15 Vergi tevkifatı yapılacaktır.
Türkiye’de Kurumlar Vergisi mükellefi olanlar ile aynı şekilde bu gibi hizmetlere aracılık eden kurumlar vergisi mükelleflerine internet ortamındaki reklam hizmeti ödemelerinden vergi tevkifatı sıfır olarak belirlendiğinden tevkifat yapılmayacaktır.
Fahri Köse
S.M.Mali Müşavir