İnceleme Sebepleri
Vergi İncelemesi mükellefler tarafından istenmeyen bir durumdur. Vergi Usul Kanunu’nun 134.Maddesinde “Vergi İncelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır” diye tanımlanmıştır.
Türkiye’de Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi türünden mükellef sayısı yaklaşık 2 Milyon civarında olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 8.150 Adet vergi müfettişi var, Vergi Usul Kanununda Vergi dairesi müdürlerinin de inceleme yetkisi var, özellikle vergi denetim kurulu olmayan illerde genellikle Anadolu’da defterdarlar ve vergi dairesi müdürleri de inceleme yapabiliyorlar.
Ülkemizdeki vergi sistemine göre vergilerin çoğunluğu dolaylı yönden alınan vergilerdir. 2020 yılı verilerine göre toplam vergilerin %34’ü doğrudan beyana dayalı vergilerden, %66’sı dolaylı vergilerden olduğu görülüyor. Toplam mükellef sayısı ile incelemeye yetkili memurlar sayısını orantılarsak yeterli olduğu görülebilir.
Hangi durumlarda riskli mükellef durumuna düşülür, incelenmeye sebep olan etkenler nelerdir ?
İhbar ve Şikayete konu edilmiş olunabilir, İnceleme ve Denetimler esnasında adınızın geçmiş olması, Başkası için hazırlanan raporlarda adınızın geçmiş olması, Sektörel incelemelerde Müfettiş raporuna göre riskli sayılanlar içerisinde bulunmak başlıca inceleme sebepleridir.
Hangi veriler Riskli sayılan mükellefler grubunda yer alınmasına sebep olur.
Diğer bir inceleme sebebi ise Gelir Tablosu hesaplarındaki sapmalardır. Gelir Tablosundaki hesap sapmaları ise başlıca şunlardır.
Sonuç olarak hesaplarının düzgün olduğuna inanan mükellefler için bile maliyeden gelecek muhtemel inceleme tebligatı istenmeyen bir durumdur. Burada esas amaç kayıt dışılığı kayıt altına almak olmalıdır. Nitekim yukarıda sırlanan risk analizlerine bakarken,yaklaşık iki yıldır dövizde yaşanan yüksek dalgalanmalar ve pandeminin ekonomiye verdiği ağır hasarlar neticesinde şirketlerin bilanço ve gelir tablolarındaki verilere etkisi de negatif olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
Fahri KÖSE
S.M.Mali Müşavir